Proč vyrábíme těstoviny ze semolinové mouky?

Semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdé neboli tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Tato pšenice má oproti běžné pšenici vyšší obsah bílkovin (minimálně 14 %), minerálů a vitamínů. Těstoviny z této mouky se nerozvařují, nejsou lepivé, mají lepší chuť a také vyšší nutriční hodnotu.

Čerstvé vaječné těstoviny vynikají výraznější a jemnější chutí. Vaří se kratší dobu a díky tomu mají nízký glykemický index – to znamená, že při jejich konzumaci se mnohem pomaleji zvyšuje hodnota krevního cukru. Proto jsou čerstvé těstoviny vhodné i při redukční dietě.


Sušené těstoviny sušíme pomalou metodou přirozeně na vzduchu. Sušení trvá několik dní. Díky tomuto postupu se zachovává přirozená chuť a vůně.

Sušené těstoviny vyrábíme vaječné i nevaječné. Naše nevaječné těstoviny jsou ideální volbou pro vegany.

Na vaření těstovin použijte velký hrnec (na 100g těstovin 1l vody). Vodu osolte ideálně až v momentě, kdy se voda vaří (cca 10g soli, což odpovídá 1 až 2 čajovým lžičkám soli na 1l vody). Voda by měla být přibližně slaná jako moře. Těstoviny vložte do vroucí vody a jemně promíchejte. Doba varu u čerstvých těstovin je přibližně 3 - 5 minut, u sušených 8 - 12 minut. Záleží na tvaru těstovin a také chuti každého z vás. Někdo má rád těstoviny „al dente“, tj. na skus, někdo naopak měkčí. Po uvaření těstoviny sceďte v cedníku a nikdy neproplachujte vodou! Těstoviny by ztratily přirozenou chuť a jemnou strukturu. Stačí s těstovinami v cedníku zatřepat a rovnou servírovat.